+38 (095) 100 00 43

Пн-Пт з 8:30 до 18:00, Сб до 14:00

Владислава Агій – гість програми «Щоденник здоров’я»

Лікарка медцентру

Цей випуск програми «Щоденник здоров’я» з кандидаткою медичних наук, лікаркою-рентгенологинею Владиславою Агій присвячений актуальності проблеми раку грудної залози та сучасним методам діагностики.

За словами лікарки медцентру «Діамед» у місті Ужгород Владислави Агій, рак молочної залози – найбільш часта онкологічна проблема у жіночого населення всього світу, в тому числі України й Закарпаття. Першим кроком у його діагностиці є регулярний пальпаторний самоогляд, який потрібно проводити починаючи з 20 років. Жінкам старшого віку та тим, що перебувають у групі ризику (спадковий анамнез, ранній менструальний цикл, пізні пологи, генетична схильність до онкозахворювань) рекомендовано кожен рік проводити ультразвукове дослідження молочної залози.

Жінкам старше 40 років рекомендовано проводити рентгенівську мамографію з частотою раз на два роки. Жінкам з групи ризику – один раз на рік, та обов’язково звертатися до лікаря-мамолога для проведення пальпації грудних залоз.

На питання ведучої щодо актуальності ультразвукової еластографії грудної залози лікарка відповіла так: «Ультразвукова еластографія грудної залози – це новий сучасний метод діагностики, який базується на визначенні щільності тканин. Він є додатковим до основного УЗД й доплерографії та дозволяє точніше визначитися по попередньо виявленому новоутворенню. Це більш вузький неінвазивний метод, який дозволяє визначити точніше доброякісне чи злоякісне утворення».

МРТ грудних залоз, за словами Владислави Агій, це один з найчутливіших методів та, на жаль, через відсутність апаратури та високу вартість є не досить доступний для українських жінок. Цей метод показаний для уточнення діагнозу (локалізації утворення, його структури, форми, розмірів тощо), а також для жінок з групи ризику, пов’язаної з передраковими станами. Внутрішньовенне контрастування під час магнітно-резонансної томографії дозволяє визначити кровопостачання певної ділянки грудної залози та оцінити як новоутворення реагує на введення контрастної речовини. Це дослідження допомагає лікарю точніше визначитеся з подальшою тактикою лікування. Також у цьому випуску Владислава Агій надала певні рекомендації жінкам.

До речі, приватна клініка у місті Ужгород «Діамед» має все необхідне обладнання та висококваліфікованих спеціалістів для проведення всієї вищесказаної діагностики. Медичний центр гарантує європейський рівень обслуговування та демократичні ціни!

27.10.2021