+38 (095) 100 00 43

Пн-Пт з 8:30 до 18:00, Сб до 14:00

Сучасні гінекологічні операції в Ужгороді

Гінекологічне крісло

Стрімкий розвиток медицини супроводжується появою нових препаратів, обладнання та лікувальних методик. Сучасний медичний центр «Діамед» у місті Ужгород враховує це у роботі зі своїми пацієнтами та дбає про вдосконалення свого персоналу. Одним з основних напрямків діяльності клініки являються лапароскопічні операції, які застосовуються у гінекології для лікування різних жіночих захворювань та патологій.

Лапароскопія – метод хірургічного втручання, який дозволяє легко виправити такі діагнози як міоми, поліпи, кісти, спайки, запалення придатків, порушення будови органів репродуктивної системи, ендометріоз тощо.

На відміну від звичайного хірургічного втручання лапароскопічна операція проводиться через невеличкі розрізи (проколи) у передній черевній стінці. Перевагами цього методу є мала травматичність (не виконуються широкі розрізи при лапаротомії), короткий період відновлення та відсутність післяопераційних рубців.

В гінекології лапароскопія застосовується як у випадку планових, так і в екстрених оперативних втручаннях, у тому числі проводиться лапароскопія матки для відновлення репродуктивної функції, операція при позаматковій вагітності, розрив кісти яєчника, пельвіоперитоніт. Такі операції проводяться практично на всіх внутрішніх жіночих статевих органах: матці, маткових трубах, яєчниках, придатках, а також при розвитку перитоніту (запалення очеревини) у порожнині малого тазу.

Медичний центр «Діамед» має необхідне сучасне обладнання та висококваліфікованих фахівців для проведення таких операцій. Так нещодавно до клініки завітав відомий лікар-хірург з Одеси Ігор Нігуца для обміну досвідом з тутешніми колегами.

Пан Ігор розповів про переваги й недоліки лапароскопії у гінекології, та про можливість проведення таких втручань в місті Ужгород. За словами лікаря, майже 99% операцій у гінекологічній галузі можна здійснити за допомогою лапароскопічного методу. Переваг у такого втручання чимало. По-перше, це можливість кращого огляду операційного поля. По-друге, використання сучасних інструментів, які сприяють зменшенню кількості швів у черевній порожнині. По-третє, швидкий реабілітаційний період після оперативного втручання.

За словами Ігоря Нігуци, під час проведення лапароскопії хірург має можливість чітко бачити проблему на моніторі, на відміну від звичайної операції. А інструментарій дозволяє «підійти» до проблеми максимально близько і відповідно ефективніше її видалити. Ще одна перевага лапароскопії в тому, що у хворої майже відсутні больові відчуття. Розрізи внаслідок лапароскопічного втручання мінімальні (від 3 мм до 1,5 см). Також лапароскопія не потребує застосування наркотичних знеболювальних засобів, тому вже через кілька годин після оперативного втручання пацієнтка може самостійно пересуватися по палаті. А вже через добу її виписують додому з рекомендаціями щодо обмеження фізичного навантаження.

Подібні операції добре переноситься пацієнтками різного віку, адже втрата крові при такому втручанні набагато менша, ніж внаслідок звичайної операції. Ігор Нігуца каже, що це також ж значно залежить від лікаря-хірурга, але завдяки відображенню на моніторі у черевній порожнині видно судини і, до того як розтинати, їх можна коагулювати електроінструментами (якщо це необхідно).

Можна впевнено сказати, що ризики при лапароскопічній операції зводяться нанівець. На щастя відтепер такі маніпуляції можливі у клініці «Діамед» в Ужгороді, Медичний заклад оснащений усім необхідним обладнанням для проведення операцій на найвищому рівні, тут комфортні умови для знаходження та відновлення у післяопераційному періоді.

Гінекологи медцентру «Діамед» постійно їздять на стажування до однієї з одеських клінік, яка спеціалізується на проведенні подібних втручань. Також декілька операцій фахівці «Діамеду» в місті Ужгород провели разом з Ігорем Нігуца.

Професор, хірург Юрій Переста зазначає, що на Закарпатті попит на лапароскопію в гінекології на сьогодні дуже великий. Адже малоінвазивні втручання набагато безпечніші та безболісніші. А ще лапароскопічні операції залишають на жіночому тілі мінімум шрамів, що також надзвичайно важливо.

За словами Юрія Перести, спеціалісти «Діамеду» постійно проходять навчання і розвиваються, а клініка безперервно поповнюється необхідним лапароскопічним устаткуванням для проведення операцій на сучасному рівні.

23.05.2022