+38 (095) 100 00 43

Пн-Пт з 8:30 до 18:00, Сб до 14:00

Закарпатська школа епілепсії: хірургічне лікування захворювання обговорили в Ужгороді

Головний мозок

Епілепсія – розлад головного мозку, при якому кластери нервових клітин у мозку іноді працюють аномально. У нормальному стані нейрони продукують електрохімічні імпульси, що впливають на інші нейрони, залози і м’язи, змушуючи їх продукувати людські думки, почуття і дії. При епілепсії звичайна модель нейронної активності порушується і під час приступів збільшується до 500 разів, значно перевищуючи норму.

Епілепсія й епілептичні синдроми є одними з найбільш соціально значущих захворювань нервової системи. Недугу спостерігають і на Закарпатті.

Минулого четверга, 14 грудня, в ужгородському медичному центрі «Діамед» відбулася конференція на цю тему, так зване засідання закарпатської школи епілепсії. У залі зібралися лікарі-неврологи, зокрема дитячі неврологи з різних куточків області, а також нейрохірурги.

Епілептолог Тарас Студеняк розповів присутнім про найпоширеніші та найскладніші випадки захворювання, а лікар-нейрохірург Юрій Чомоляк зосередив увагу власне на хірургічному лікуванні епілепсії.

Як зауважили медики, передусім хворобу треба діагностувати, адже існують й інші недуги, що можуть бути причиною схожих нападів. Тож необхідно провести повне обстеження у невролога та проаналізувати виявлені проблеми зі здоров’ям. Для уточнення діагнозу також використовують електроенцефалографію (реєстрацію потенціалів головного мозку), магнітно-резонансну та комп’ютерну томографію, яку завдяки якісному сучасному обладнанню проводять і в «Діамеді».

Закарпатська школа епілепсії: хірургічне лікування захворювання обговорили в Ужгороді” Юрій Чомоляк додав: «Ми зібралися в рамках так званої школи епілепсії, яка започаткована кілька років тому і показала реальні результати за цей час. Збираємося чотири раз на рік, тобто щоквартально, і розглядаємо ті чи інші питання діагностики, лікування, реабілітації та соціальної адаптації пацієнтів з епілепсією. Важливим є те, що спостерігаємо покращення рівня діагностики цієї хвороби в Закарпатській області. Таким чином, чергове засідання школи ми присвятили хірургічному лікуванню епілепсії, яке нині в цивілізованих країнах світу проводиться за певними показами і вимагає етапного діагностичного процесу. У свою чергу, враховуючи наші можливості (зокрема можливості «Діамеду»), намагаємося цей процес також забезпечити на Закарпатті».

У медичному центрі «Діамед» планують запровадити певні етапи діагностики і лікування захворювання. «Для того, щоб це налагодити, потрібна спільна робота багатьох спеціалістів. Адже особливістю лікування епілепції є командна робота», – наголосив Юрій Чомоляк.

Наостанок медики розповіли, що раніше багато форм епілепсії вважалися невиліковними. У наші дні існує ефективне лікування для кожної з них. Однак варто пам’ятати, що при своєчасному та правильному лікуванні у хворого спостерігається зменшення або повна відсутність нападів, тобто людина може вести абсолютно нормальний спосіб життя

23.12.2017